2010. december 1., szerda

Christmas tree fly

Anyagok.

Alig bevont fejjel.
Bevont fejjel.
A fej a nagy lyukkal előre áll.
Kész "karácsonyfák"


A "Christmas tree fly"az egyik legeredményesebb légy Coho lazacra,de szerintem pisztrángra is tuti jó lehet.Nevét az alapanyagok színéról kapta.Alap verzió a zöldes-kékes-ezüstös szín.Számtalan szín variációban köthető.Szokás szerint rendkívül bonyolult és összetett légy ,kb.3-4perc alatt elkészíthető. :-D
Anyagok:
különféle flash anyagok,flashabu,angel hair,ilyen-olyan fényes szálak
horog,
súlynak arany,ezüst,réz,tungsten fejek
cérna,lakk

Kötése:
Szakál mentesítés után a flash anyagból egy csomót felkötünk,hogy előre nézzenek,utána visszahajtva újra lekötjük,így kialakítva egy kis fejet a légynek(a thunder creekhez hasonlóan).Lakk és kész is.Súlyozott verziónál a flash anyag egy részét előre kötöm,aztán fel a fej,mögé a többi anyag,aztán az előre álló részt ráhajtva ,lekötöm ,lakk és ennyi.A képekről egyértelmű.

Használata:
Többnyire kis hurokba köröm fel,mert így sokkal jobban mozog,mint clinch csomóval.Kis rántásokkal,bele húzásokkal vezetem.Többnyire a sekély vizek legye,de süllyedő véggel,mélyebbre is küldhető.Apró trükk,hogy a fejekkel kötéskor a fejet nem a rajtuk lévő kis lyukkal,hanem a nagyobbikkal előre kötöm.Ezáltal a belekapó sodrás vagy a húzás,sokkal jobb mozgásra bírja.Ez főleg csendes vizeken hozhat eredményt.

Pityu

2 megjegyzés:

  1. emlékszem lee mesélte, hogy wader ilyenekkel nyomatott anno a csukára, megjegyzem nem eredménytelenül. csudás susogó hangja volt dobás közben :)

    VálaszTörlés
  2. Lee nem erre gondolt ;-) Zoli karácsonyfa díszből csinált csuka legyet!Nekem is van vhol 1-2db belőle.Hosszú ezüst szálakat kötött a horogra és ennyi volt.A kötési "technika" végül is ua ez volt nála is :-D
    Ezek ivadék méretűek,az övé 15-20cm hosszúak voltak.Szépen surrogott az tény,de fogott vele :-)

    VálaszTörlés