2010. december 8., szerda

Intruder fly, Ed Ward style.

Anyagok 1.
Strucc tollak.
Anyagok 2.
Waddington shank +30lbs fonott zsinór,bandázsolva,Zap a Gap-al leragasztva.Ebbe kerül a horog a végén.
Az első próbálkozás szülötte :-D
A segge:strucc,fácán,
UV zsenília test.
Fejrész:strucc,marabu,kakas,ólom szem.
Pár szál rózsaszín strucc és majdnem kész.
Fluo orange grizzly kakas toll hátnak.
Ez egy kisebbre kötött változat.


Új fejezet kezdődik a "légykötő" asztalomon :-)
Kicsit szakítva a végtelenül egyszerű,gyorsan köthető legyekkel,most egy teljesen új légytípussal próbálkozok.Ez a Steelhead horgászok egyik kedvenc legye,amit főként spey bottal használnak.A légy megalkotója az ismert "Skagit Master" spey oktató Ed Ward.Az Intrudereknek rengeteg változata van.Mint anyag,mint szín kombinációban nagyon változatos.A legyek legfontosabb alapanyaga a lágy,puha,mozgékony toll.Ezek elsősorban a szürke gém (heron),marabu,strucc,fácán farok,kakas nyak toll,mallard stb.Ezen kívül zseníliák,UV és nem Uv-s anyagok,flash szálak,súlynak szemek,+rengeteg egyéb használható anyag kerülhet rá.A légy nagyszerűsége,hogy szinte semmi súlya,ennek ellenére hatalmas méretűnek néz ki a vízben!A puha,mozgékony tollaknak köszönhetően nagyon attraktív a mozgása.Pulzál,lüktet,hullámzik mindent csinál,ami egy hal érdeklődését felkeltheti :-)
A vékony tollak még elázva is nagyon könnyűek,messzire dobhatóak.A kötése nem 10 perces meló.Bár a gyakorlottaknak 15perc elég rá.Nekem majd 1 órába telt,mire az első elkészült.
A legnagyobb hátrány talán csak a sok elpazarolt toll.Sok megy szemétbe a kötéskor.Meg persze nem mellékes az alapanyagok ára sem.Ezek sajnos a húzós kategóriába esnek.Boltban az Intrudereket 10$-15$/db közötti árakon árulják!!!A gém tolla arany árban van!Kíváncsi leszek a Steelheadek mennyire értékelik majd az igyekezetemet :-)))
Intruder kötésről pár videót itt nézhettek meg:
Intruder 1.
Intruder 2.
Ed Ward szemlélteti az Intruder mozgását.
Itt meg egy vízalatti videó mutatja a legyet használat közben(sztem túl hosszúra van kötve).

Pityu

4 megjegyzés:

  1. Ez király. Szerintem simán jó lehet itthon, balinra, csukára.Csak az anyagok beszerzése nem biztos hogy sima ügy.Üdv.

    VálaszTörlés
  2. Csukára tuti,balinra szerintem nagy.Kicsiben kötve meg elveszti a mozgását,ami a lelke.Nininek küldtem tavaly egy boltit.Fekete+vmi még,nem emlékszem.A Klokoton böszme pinyót akasztott vele ;-)
    Az anyagok beszerezhetőek otthonról is,csak körülményesebb(netről).Még tetszik a kötése,de elég macerás.Nem tudom mennyi türelmem lesz hozzá :-)))
    Üdv,
    P

    VálaszTörlés
  3. Pityu, az fácán _farok_, amivel végigpalmerezi a horog szárát? Pont ott nem értem rendesen, hogy "ringneck pheasant ?....? feather.
    Tényleg brutáljól mozog, de a csuka hamar ledarálná, nem?

    VálaszTörlés
  4. "striped"(csíkos) amit utána mond,de a következőt nem értem.Csíkos fácán farok tollat használ,aminek a gerince ketté van vágva.Ez nem tudom pontosan melyik része a faroknak,de nem az,amiből a nimfákat kötjük.Ez az árából is jól látszik,mert horror!!!Én festett fácán farkat használok,ami olcsóbb és dubbing loopban feltekerhető v. egyszerűen oda kötöm kis csomónként a strucc tollak közé.A palmerezéshez pedig saddle hackle tollat használok,ami elég hosszú szegmensekből áll.Helyettesítő anyagnak jól használhatóak a hosszú szálú palmer zseníliák.
    Mivel a horog utána van kötve,ezért ha szerencséd van ,lehet,hogy nem kerül a csuka fogai közé a légy.Ha meg mégis,akkor gyakorolhatod a kötését ;-)
    Az tény,hogy nem nagyfogú halaknak való anyagokból áll,elég sérülékeny.A csuka szét csócsálja a drága balsa wobblert is ;-)

    VálaszTörlés