2012. február 24., péntek

Ilyen nincs!Marpedig van!!!

Indulasra keszen
Tetonk is van mar,nem azunk ;-)
1,5m felett.
Bo 130cm.
Olyan kicsinek tunik ezen a kepen a hal.
Ketten birkozunk vel :-)
Aztan sikerult a foto!


A mult het vasarnap valami olyan dolog tortent,amit ha en hallok,akkor mosolyogva,legyintve azt mondanam,hogy: aha,persze,biztos elhiszem,verebnek nezel mi???

45db sturgeon,ami csonakhoz jott,7-8db,ami leakadt es egy pofas 170cm-es volt a vasarnapi merleg!Ez az elkepzelhetetlen kategoriaba sorolhato!Foleg,hogy egyaltalan nincs "szezonja" most a tok horgaszatnak.Mi is csak azert mentunk ki 3 hete,mert rendkivul egyhe lett az idojaras es a faszbukon megjelent nehany bizalomgerjeszto foto is,amin szep fogasok voltak lathatoak.Aztan az elso napi 3db utan,kovetkezo hetvegen mar 13db lett.Masnap elkepeszto peca utan 23db hallal zartunk.Mar ez is olyan mennyiseg,amit meg elhiszek,mert lattam mar masokat ennyit fogni,de igencsak ritka esemeny.A ket nap tapasztalatai alapjan leszurheto volt,hogy minden a jo helyvalasztasnak es nem utolso sorban a jol megvalasztott csalinak koszonheto.Par meter elteres mar alig hozott kapasokat.Egy rossz csali pedig orakat is azhatott kapas nelkul.Ezek ismereteben a mult vasarnapra mar nagyon rakeszulve erkeztunk.
Az korabban kiderult,,hogy az ikra ugyan hoz par halat,de az eulachon(fagyasztott,tengeri kishal) toronymagasan ver minden mast!Be is keszultem 3cs hallal,ami 15db.Arany aron kb.27$ kerult!Majd 2$/db!!!Ezek vezerkusz meretu kishalak.Brutal az aruk,de mindent ver.
Szinten korabbi tapasztalat volt,hogy a nagy aktivitas ellenere rettentoen ovatosan esznek.Reszben ezert,reszben a sporolas miatt eleve a felbevagott haldarabokkal probalkozunk.
Reggel 8 utan erkezett Toth Pisti baratom,akivel kesobb mar hasitottunk kifele a kikotobol.
Pontos betajolas es nemi radarozas utan bealltunk a mely godorbe.29m-t mutatott a radar,amikor leengedtem a nehez horgonyt!Akkor kezdjunk es mar repultek is a horgok befele.Meg el se rendezkedtunk a dobas utan,mikor az elso kapas jelentkezett.15perc elteltevel mar 3 halat jegyezhettem fel!Eros kezdes,mi lesz meg itt ma???
Aztan csend kovetkezett.Hmmm vmi nem stimmel.Horgony fel,radar bekapcs es kicsit befele araszoltunk.A kepernyo megtelt halakkal.Horgony le a godor felso szelenel.
Dobas es meg szinte be sem allt az elso olom,mikor mar huzta is vki.Felvaltva fogtuk a halakat,amik delelott zomeben az 1m koruliekbol alltak.Egykor T.Pistinek mennie kellett es ot valtotta a Kereszturi Pisti baratom.Ekkor 13db fogott es nehany leakadt hal volt a merleg.
Bizakodva indultunk vissza,mert az elojelek szerint fergeteges delutanra volt kilatas.Foleg,hogy most nem csak sotetedesig terveztuk a maradast,hanem egesz estig.A teknore csinaltam ugyanis nemi vilagitast.Ezek ket halogen lampabol allnak,egy elore,egy pedig hatra "nez".

Szoval 1 utan indultunk vissza a helyre,amit pontosan megtalaltunk a bolya segitsegevel.Ez egy nagymeretu gumibolya,ami kepes felhuzni a csonak erejevel egy nehez horgonyt is,valamint kidobva a kotelen, a horgony ott hagyhato pl. farasztaskor,partra menetelnel stb.
Visszaerkezve a bolyahoz csak be kell emelni a kotelet bolyastol es rogziteni a csonakot hozza.Maris a korabbi helyen horgaszhattunk.
Csalizas,dobas es par perc mulva mar a gorbulo bot jelezte,hogy folytatodik csoda!
Az elozo heti 23db utan a 25db volt az aznapi cel.Delig csak olyan 1-1,1m-ig jutottunk a meretket illetoen,de a visszaerkezes utani elso hal Pistinek mar 130-140cm volt.Aztan elkezdodott egy olyan peca,amit sztem egyhamar nem felejtunk el!
Konkretan 5perc szunetunk sem volt.Folyamatosan voltak kapasok,akasztasok,farasztasok.3 botot hasznaltunk felvaltva.Amikor az egyik kijott hallal,akkor ment be a tartalek felcsalizott bot a helyere.Amig azt rendbeszedtuk,addigra valamelyik boton mar kapas volt!Ez igy ment estig!
A meretek is jobbak lettek delutan.Akadt tobb 1,5m-es es persze par meter alatti is.Keso delutan aztan az egyik kapas utan kicsit jobban kezdett gorbuni Pisti baratom botja.Aztan a gorbulet atment feksirasba!Ejha,vmi szebb akadt!!!Pisti izgatottan kapaszkodott a perecbe hajlo botba.
Az vilagos volt,hogy az elmult napok legnagyobb halat akasztottuk,csak a meretet nem tudtuk meg.Nehany perc farasztas utan az elso felszinre fordulaskor felhordultunk!Ez bizony lehet,hogy uj csonakrekord lesz!Nagyon kozel volt a 170cm-hez!Mint kesobb a meresnel kiderult,pontosan annyi volt.
Mindent elpucoltam az utbol a beemeleshez.Mikor elegge kifaradt megprobaltam behuzni a csonakba.Ez ket probalkozas utan sem sikerult!Olvastam korabban,hogy nem ajanlatos a nagytestueket a szajuknal fogva behuzni,mert serulhetnek.Ezert ezt mar meg se probaltam.A szajfogas as atoleles mellett dontottem,de egyszeruen nem tudtam behuzni.Jo 50kg lehetett es csuszos,nyalkas,kover.Gyorsan dontottem es a horgot kiveve atszurtam a vastag szajszel moge.Pistinek mondtam,hogy tartsa feszesen ,mert kivisszuk a partra!Ez volt az elso hal,amivel ki kellett mennunk.Remelem meg sok ilyen lesz! :-)))
Bolya ki,motor be es szep lassan elindultunk a homokpad fele.Izgalmas percek voltak,amig kiertunk,mert a csonakot iranyitani es kozben a halat is figyelni,idonkent megallni,korrigalni,tovabbmenni,partra kikotni stb nem egyszeru dolog.Aztan vegre mar a sekelyben voltunk.Pistin gazlo volt,igy rogton kiugrott.En gumicsimmmaba voltam en csak a csonak orran at a bokaig erobe tudtam kilepni.Fenykepezo allvanyra kerult a csonakon,meres,gyors onkioldos, foto aztan mar ment is vissza.Mondjuk az nem egyszeru,hogy 10mp van az embernek elinditani a fenykepezot,odaszaladni a halhoz,felkapni es meg jopofat is vagni.Masodikra sikerult megorokiteni a benazast :-D
Nagy volt az orom!Pisti is megfogta az elso jobb,45-50kg koruli 170cm-es tokjat!Nyaron kemenyebb lett volna,de most se volt gyenge.Vissza alltunk a helyre es folytatodott a "szuret".
Este 8 utan fejeztuk be,amikor sikerult a 45.-ik halat is megfogni!!!Egesz nap azt mondogattuk,hogy ezt senki sem fogja nekunk elhinni!Valojaban ez pont nem is erdekelt egyikonket sem.Fotot se sokat csinaltunk,mert a legtobb halat csak a csonak oldalahoz huzva akasztottuk le a horogrol.Azok kerultek bentebb,akik kicsit melyebbre nyeltek a horgot es nem lehetett a vizben elengedni oket.Ezen kivul a nehany 1,5m koruli jott be egy gyors foto erejeig.
Durva dolog volt meg,hogy sikerult nehany alkalommal "double header",a duplazas.Vagyis egyszerre mind a ket boton farasztottunk!Nem semmi elmeny.Sot egy ilyen kozben,amikor az en halamat leakasztottam es ugy,ahogy volt a szetcincalt csalival,visszadobtam,akkor Pisti halat vettem kezelesbe, mire elengedtuk azt is,mar huzta a masik visszadobott botot a harmadik hal!Ez egesz hihetetlen volt,kb. a meseben sincs hasonlo!
Telo ment T.Pistinek,aki mar jott is a trailerrel ertunk.Teljesen az esemenyek hatasa ala kerultunk,felporogve,jokedvuen meseltuk a nem mindennapi fogasunkat.
4 horgasznap utan mar majdnem annyi halat fogtunk,mint tavaly egesz evben!Ez eleg komoly.Sok hajo ment el mellettunk,de csak kevesen alltak meg horgaszni a kozelunkben.Halfogast senkinel sem lattunk!
Masnap melo kozben egy nagyon vad otletem tamadt.Errol majd remelem hamarosan irhatok vmit ;-)

Pityu

6 megjegyzés:

  1. Kemény vagy. :-D Király lehetetett.Üdv András

    VálaszTörlés
  2. Kibaszott jo volt Bandi!Ezt elmondani nem lehet,de elkepzelni is nehez! :-)))

    Udv:
    Pityu

    VálaszTörlés
  3. Hát azt hiszem domiból sem fogtam ennyit egy nap ;)
    CsB

    VálaszTörlés
  4. Bali,nekem domibol is megvolt mar ennyi :-D
    Ez is ugy megy,mint a domizas.Bedobod a csalit,varsz,megakasztod,kifarasztod,elengeded :-)))
    CskezdoapukaB a picur jol van?

    Pityu

    VálaszTörlés
  5. Nő, mint a gomba, szalad, mint a nyúl és többet eszik, mint az apja :)

    VálaszTörlés
  6. Ez a dolga! :-)
    Remelem hamar megtanitod uszni :-D

    VálaszTörlés